
Osobowość różnicuje wpływ rozmiarów naczynia na wielkość porcji
27 listopada 2013, 10:21Wzrastająca wielkość naczynia czy talerza inaczej wpływa na dzieci ekstra- oraz introwertywne.

Nieszkodliwe prawie przypomnienia
16 października 2013, 10:31Mimo powszechnego lęku, że poczucie, że ma się coś na końcu języka, sygnalizuje związane z wiekiem pogorszenie pamięci, oba zjawiska wydają się od siebie niezależne.

Twarz dla robota - najlepsza, czyli jaka?
2 października 2013, 10:30Starsi i młodsi ludzie różnią się pod względem tego, jak chcieliby, by wyglądał ich osobisty robot.

Młodsi patrzą, starsi wiedzą
11 września 2013, 12:39Określając emocje swoich partnerów, starsi dorośli bazują raczej na wiedzy, a nie na tym, co widzą.

Po ukończeniu 34 lat spada jakość spermy
26 lipca 2013, 14:34Po 34. roku życia pogarszają się parametry ilościowe i jakościowe ejakulatu. Po 55. r.ż. wzrasta też proporcja plemników z chromosomem X, co oznacza, że starsi mężczyźni częściej płodzą córki.

Śpiewanie ułatwia naukę języków obcych
23 lipca 2013, 14:07Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu zauważyli, że dorośli, którzy na minikursie "odśpiewywali" wyśpiewane węgierskie krótkie zdania, o wiele lepiej radzili sobie potem z ich odtwarzaniem.

Pies asystujący dla chorych z demencją
15 lipca 2013, 14:18W Wielkiej Brytanii wytrenowano pierwsze psy, które pomagają osobom na wczesnych etapach demencji.

Niewerbalne podpowiedzi rozbudowują słownik dziecka
26 czerwca 2013, 12:35Dawanie kilkunastomiesięcznym dzieciom niewerbalnych wskazówek odnośnie do znaczenia słowa wpływa na zasób słownictwa w momencie rozpoczynania szkoły podstawowej.

Liczy się ilość, nie częstotliwość
21 czerwca 2013, 11:25Dorośli, którzy kumulują aktywność fizyczną w krótszym czasie, nie są mniej zdrowi od osób gimnastykujących się systematycznie na przestrzeni całego tygodnia. Oznacza to, że liczy się całkowita ilość ćwiczeń, a nie ich częstotliwość.

Spacer po każdym posiłku odgoni widmo cukrzycy
12 czerwca 2013, 11:44U starszych ludzi krótkie 15-minutowe spacery po posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Zjawisko to można wytłumaczyć ograniczeniem wzrostu poziomu glukozy we krwi.